Herbata zielona rodzaje i parzenie

Jak parzyć zieloną herbatę?

Sposób zaparzania zielonej herbaty jest dość prosty należy pamiętać, że woda powinna być niechlorowana i uboga w wapń.

Napar powinien być sporządzony z jednej łyżeczki suszu, zalanego woda o temperaturze 80 stopni C. Niezwykle ważne jest aby herbaty nie zalewać wrzątkiem.

Woda za każdym razem powinna być świeża i tylko raz przegotowana. Zielona herbatę parzymy od 3 do 4 minut. Zielona herbata może być parzona wielokrotnie, przy czym należy pamiętać, ze pierwszy napar powinno się wylać, ponieważ zawiera on dużą ilość zanieczyszczeń znajdujących się w liściach.

Herbaty bogate w składniki mineralne

Kolejne zaparzanie jest tak samo bogate w składniki mineralne, takie jak fluor czy mangan. Wilgotnych liści nie wolno jednak przechowywać dłużej jak 12 godzin, ponieważ zaczynają rozwijać się w nich grzyby.

Nie dodajmy do niej cytryn ponieważ napar skwaśnieje, a tym bardziej nie powinno się jej pić z mlekiem, ponieważ osłabia ono wchłanianie zawartych w zielonej herbacie polifenoli.

Zielona herbata rodzaje

Herbata zielona ma wiele odmian, które różnią się między sobą smakiem, zapachem, wyglądem, kolorem naparu jaki otrzymujemy, zasadnicze znaczenie ma też wygląd liści. Do głównych rodzajów herbat zielonych należą:

  • zwykła herbata zielona,
  • prażona herbata,
  • herbata powstająca z łodygi,
  • herbata z pąków i końcówek rośliny,
  • gotowana herbata,
  • herbata prażona jęczmienna,
  • herbata matcha,
  • herbata sypana,
  • herbata ekspresowa,
  • herbata zielona z dodatkami, takimi jak suszone kwiaty i owoce.

Zobacz suplementy z zieloną herbatą: www.strefamocy.pl/pl/83-zielona-herbata-i-kawa