Steki z dziczyzny dla fanów dobrego mięsa

wołowina

Dla wszystkich fanów dobrego mięsa steki z dziczyzny są prawdziwym crème de la crème wśród dań z mięsem w roli głównej. Odpowiednio przygotowany stek stanowi istną ucztę dla podniebienia.

Ile kosztuje dobra dziczyzna?

Jest to jednocześnie naprawdę kosztowna przyjemność – porządny sklep ze stekami potrafi wycenić dobry kawałek mięsa na ponad 100 złotych za kilogram.

Jakie są rodzaje steków?

Generalnie steki wołowe dzielimy na rodzaje w zależności od części, z której pochodzą. Przynajmniej trzy części najczęściej zaoferuje wam każdy porządny sklep z dziczyzną.

Za najlepszy kawałek uważana jest polędwica – jednak ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu łatwiej o to, aby była ona twarda niż pozostałe. Z tego powodu dla wielu amatorów steków najdroższe filety z polędwicy (osiągające często niebotyczne ceny) będą i tak gorsze niż porządny, tłusty kawałek mięsa.

Jak wybrać najlepszy stek?

W internecie można znaleźć pełno porad dotyczących wyboru mięsa. Według wielu osób steki wołowe są lepsze niż te z dziczyzny.

Znaczenie ma mieć także wiek zwierzęcia – im młodszy wół tym miększe i delikatniejsze mięso. Są to jednak informacje dość ogólne. Wybierając konkretny kawałek mięsa lepiej zwracać uwagę na aspekty takie jak ilość tłuszczu międzymięśniowego.

Dziczyzna – Gdzie kupić?

Niezależnie od preferowanych atrybutów steku, najlepszym wyborem  będzie zdecydowanie zakup mięsa od dobrego sprzedawcy. Sklep ze stekami, który zaopatruje się u sprawdzonych dostawców bardzo często oferuje lepsze mięso niż mniejszy sklepik chwalący się pochodzeniem kawałków mięsa.

Warto zwrócić szczególną uwagę na wybór odpowiedniego mięsa przy zakupie steku, ponieważ ma to fundamentalne znaczenie dla smaku przygotowanego dania. Nawet najlepszy kucharz niekoniecznie da radę przygotować wykwintne steki z dziczyzny jeśli do dyspozycji ma jedynie „wyroby stekopodobne” kosztujące tyle co tani schab wieprzowy.

Sprawdź co oferuje sklep z dziczyzną: https://szledaki.pl/kategoria/dziczyzna/